Alsódörgicsei Boldogasszony templomrom linómetszet

Alsódörgicsei Boldogasszony templomrom linómetszet
Alsódörgicsei Boldogasszony templomrom linómetszet
Alsódörgicsei Boldogasszony templomrom linómetszet
Alsódörgicsei Boldogasszony templomrom linómetszet
5 990 Ft

Alsódörgicsei templomrom linómetszet

Dörgicse falu bőségesen áll templomok és templomromok tekintetében. 4 álló és 3 romtemplommal büszkélkedhet. Utóbbiak közül az egyik az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom, amelynek első írásos említése 1268-ra tehető. Környéke kedvelt piknikező hely. A nyári élményeket most akár haza is lehet vinni, a romról készült kétszínnyomott linómetszet megvásárolható webshopunkban.

Részletek

Alsódörgicsei Boldogasszony templomrom

A korábban Füreddörgicse, illetve Boldogasszonydörgicse nevet is viselő település ma Alsódörgicse néven Dörgicse község településrésze. Boldogasszonynak szentelt templomának első írásos említése 1268-ból való, így építése biztosan korábbi időpontra tehető, tehát egy igazi, Árpád-kori templom romjairól beszélhetünk.

Az alsódörgicsei romtemplom története röviden

Feltehetően a 13. század első felére vagy közepére tehetjük a templom építését, a veszprémi őrkanonokság birtoka. A törökök a falut először 1548-ban égetik fel, de végső pusztulását kivételesen nem ők okozták megannyi Balaton-felvidéki templommal ellentétben. Az 1600-as években az evangélikusok birtokába került az épület, majd 1754-ban Padányi Bíró Márton veszprémi püspök fegyverrel szerzi vissza a római katolikusok számára. 1778-ban még működő egyházként írják le, de 1816-ban már romként hivatkoznak rá. Rómer Flóris bencés szerzetes, történész, polichisztor is járt a romnál, 1874-es könyvében említi, hogy a templom falai ki voltak festve kívül-belül, erre ma is utalnak vakolatdarabok. Rómer leírja, hogy a torony homlokzatán hatalmas emberalak lehetett látható, amit Szent Kristóffal, az utazók és hajósok védőszentjével azonosít, akárcsak az ecséri templom tornyán egykor látható alakot. A szent ábrázolása, különösen a külső templomfalakon a középkorban elég gyakori volt, a Balaton közelsége a hajózás révén talán rá is erősített tiszteletére a környéken. A későbbi időkben Egry József, a Balaton festőjének vásznán is megjelenik a Krisztus a nyakában hordó szent alak.

A romtemplom rövid leírása

Az alsódörgicsei rom impozáns tornya 20-22 méterre magasodik a táj fölé. Legfelső szintjén eredeti és rekonstruált ikerablakok is megfigyelhetőek. A templom egyhajós, egyenes szentélyzáródású. Második építési periódusában támpillérekkel erősítették meg mind a tornyot, mind templomtest falait, valamint cinterem, azaz kerítőfal épült Alsódörgicse egyháza köré. A szentély északi oldalához a korban megszokott módon sekrestyét építettek. A későbbiekben egy L-alakú lakóépület-együttes került a templomtól kicsit távolabb, a cinterem déli oldalához, valószínűleg ez szolgálhatott parókiaként.

Hogyan került az alsódörgicsei Boldogasszony romtemplom linómetszetre?

Az impozáns torony kőfalai megfigyelhetők a felsődörgicsei templomrom közeléből, és láthatók a mesés panorámát nyújtó kilátóból, a Halom-hegyről is. A rom jelen környezete kedvelt piknikezőhely, ehhez hozzájárul a remek kilátás a Balatonra. A Balatoniromokkal évek óta járjuk a Balaton környékét, és dokomentáljuk a romok állapotát, aktuális helyzetét. Szeretnénk, ha a középkori építmények romantikus, történelmi élményéhez minél több Balton- és történelemkedvelő hozzá tudna jutni. A linómetszet remek ajándék lehet a Balatonfelvidék szerelmeseinek.

 

Adatok
Méret
215×300 mm
Technika
kétszínnyomással készült linóleummetszet
Hordozó
150 g matt műnyomó papír
Cikkszám
LINBR00007
Hasonló termékek