Avasi csonkatorony Szigligeten linómetszet

-17%
Raktáron
Raktárkészlet:
4 db
Avasi csonkatorony Szigligeten linómetszet
Avasi csonkatorony Szigligeten linómetszet
Avasi csonkatorony Szigligeten linómetszet
Avasi csonkatorony Szigligeten linómetszet
11 990 Ft 

Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

9 990 Ft
Kezdete: 2022.01.23   A készlet erejéig!

Az Avasi csonkatorony linómetszeten

Szigliget fő attrakciója talán maga a szigligeti vár, de az egykori révhely, Avas falu mementóját is őrzi egy fantasztikus középkori rom, az avasi csonkatorony. Nyolcszögű tornyának kősisakja egyenesen visszarepít bennünket a történelmi időkbe. Az időutazást most ez a színes linómetszet is megkönnyítheti, hiszen megrendelésével saját otthonunkban teremthetünk történelmi atmoszférát. Számozott, szignózott, színes linómetszet.

Részletek

Az avasi templomrom

Az egykori falu területe már jóval a középkor előtt is lakott lehetett. Ahogy a szigligeti óvár helyén egykor római őrtorony állhatott, úgy az avasi templom hajójának falában felfedezhető halszálka szerűen rakott kövek (opus spicatum) is arra utalnak, hogy ezen a helyen már a római időkben is épület állhatott. Erre utalnak a templomtestben talált római peremestégla töredékek is. Illetve, a középkori templomépítészetben fontos szerep jutott a keletelésnek, azaz, hogy a szentély kelet felé legyen tájolva, itt viszont északnyugati, délkeleti tájolásról beszélhetünk, a templom szerkezete feltehetően egy korábbi épület falaihoz igazodott. 

A hajó és a szentély a feltárt, színes vakolatdarabok alapján festett lehetett. Ádám István az 1889-es Archeológiai Értesítőben arról ír, hogy a torony alatti déli csrnokban kivehető egy színes Krisztus fej, lecsüngő barna hajjal, égetett okker bajusszal, az arc olajos barna. Látszott a világos sárga glória, illetve két szög, amely Krisztusra utalt. A képhez feliratszalag is tartozott, amelyen felirat akkor már nem volt olvasható. Maga a Megváltó arca már nem nagyon látszott, a szerző szándékos rongálást vélt felfedezni a falfestésen.

Az Atyusz nemzetség amládi bencés apátság alapításához köthető okiatokban olvashatunk arról, hogy a XI-XII. században mészégetők éltek Avas területén, feltételezhető, hogy a hely akár a római kor óta kisebb-nagyobb megszakításokkal lakott volt. A templom építését a XIII. századra teszik, valószínűleg a templom építése előtt a római épületet használták szakrális célra.

Avas révhely volt, egykori funkcióját ma is őrzi a Réhely utca, ahol maga a rom is található. Pusztulását a törökök okoztát 1544 és 1550 között. A romot és környékét Kozák Károly régész tárta fel 1959-ben.

Az avasi temolomrom leírása

A templom hajójának alapja (azaz annak délnyugati falát leszámítva a többi fal alapja) római eredetű, a szentély és a hajó XIII. századi, a négyszög alapú, hatszög testű torony, rajta a nyolcszög alapú sisakkal a XIII. században, de a templom építésénél később került a templomhoz. A sekrestye/kápoln XIV. századi, a csontház (ossarium) szentélyhez való hozzáépítése feltehetően a temető telítődésekor történt meg, valamikor a XIV-XV. században.

 

 

Adatok
Méret
297×420 mm
Technika
háromszínnyomással készült linóleummetszet
Hordozó
Hahnemühle 75 g-os papír
Cikkszám
LINBR00003
Hasonló termékek