NOHAB a Balatonnál linómetszet

NOHAB a Balatonnál linómetszet
NOHAB a Balatonnál linómetszet
NOHAB a Balatonnál linómetszet
NOHAB a Balatonnál linómetszet
5 990 Ft

NOHAB, a MÁV legendás dízelmozdonya linómetszeten

A vonatrajongók egyik kedvenc mozdonya a legendás NOHAB. Kisszériás linómetszeten megörökítettük, ahogy a Balaton északi partján suhan az M61 001-es. Vasútbarátoknak kötelező darab. Egyedi, izgalmas ajándék lehet a NOHAB linómetszet akár egy vasutas ismerős, vagy egy vasútbarát születésnapjára, névnapjára vagy bármilyen ünnep alkalmából.

Részletek

NOHAB mozdony, legenda a magyar vasútnál

A MÁV NOHAB mozdonyai menetrendszerinti közlekedésben utoljára épp a Balcsi északi partján teljesítettek szolgálatot. Szerencsére különféle retro napok és nosztalgiamenetek alkalmával elő-előkapják ezeket a csodás gépeket.

A 60-as években a gőzkorszak felszámolása zajlott a MÁV-nál, és egy tender keretében a NOHAB Di 3a típusára esett a választás, amely a MÁV M61-es sorozataként került be a vasúttörténetbe, 20 dízelmozdonyt vásárolt a magyar vasúttársaság, 1963-64-ben meg is történt a gépek leszállítása.

A típus megbazhatóságával kivívta a tiszteletet magának vasutas berkekben, NOHAB-ot vinni presztízs lett. A MÁV hajlott volt újabb svéd mozdonyok beszerzésére, de a szovjetek nem nézték jó szemmel a nyugati beszerzést. Külső nyomásra aztán így kerültek orosz Szergej mozdonyok a magyar vasúthoz.

 

Mozdonysorsok, a NOHAB-ok utóélete

A 20 darabos flottából 13 mozdony már sajnos nincs közöttünk. Volt amelyet selejteztek, elbontottak. Az M61 004-es Badacsonyábdinál balesetezett 1999-ben. Ennek a darabnak az orra a tapolcai állomáson megcsodálható. Az összes példányt 200.12.21-én vették ki a menetrendszerinti forgalomból, utoljára épp a Balaton északi partján teljesítettek szolgálatot.

Azóta láthatók különféle retronapokon, nosztalgiaszerelvények élén, közlekedésük általában rajongók hadát vonzza az állomásokra és a bejárt vasúti pályák közelébe. Elkészítettük a NOHAB M61 001-es mozdony művészi nyomatát, így most akár linómetszet formájában is megvásárolható, és dekorálhatja a vasútbarátok falait.

Adatok
Méret
320×225 mm
Technika
négyszínnyomással készült linóleummetszet
Hordozó
150 g-os Munken papír
Cikkszám
LINRR00003
Hasonló termékek