Blog

Gestetner-féle stencilgép, egy magyar találmány a sokszorosítás történetében

2021.02.21 02:05
Gestetner-féle stencilgép, egy magyar találmány a sokszorosítás történetében

Hát persze, hogy a stencilgép is magyar találmány

A csornai születésű Gestetner Dávid nyomában

A Gestetner-féle stencilgépről csornai lokálpatriótaként a DelectArt egyik fele, Feri már régóta tudott, de közelebbről csak 2019 nyarán ismerkedtünk meg mindketten ezzel a fantasztikus szerkezettel. Erwin Blok (Hollandiában élő nyomdász, a Gestetner-hagyaték gondozója is egyben) és Szigeti Árpád (Hurrikán Press) workshopján próbálhattuk ki személyesen, hogy milyen ezzel az egykor igen népszerű sokszorosítási eljárással nyomtatni.

Gestetner Dávid 1854. március 20-án született Csornán. Fiatalon, mindössze 17 évesen került ki Bécsbe, ahol a tőzsdén a napi kimutatások és szerződések kézi másolása volt a feladata.

 

A Gestetner-féle stencilgép születése, egy új sokszorosító eljárás feltalálása

A jó műszaki érzékkel rendelkező Gestetner Dávid ezt az állapotot megkönnyítendő kezdett alternatív megoldáson gondolkodni. 1880-ban Londonba megy, ahol első igazi találmányára a „kerekes toll”-ra (cyclostyle pen) szabadalmat is kap. A név onnan ered, hogy a toll végén egy kis fogakkal ellátott kerék található, ami perforálja a papírt, s így egy nyomóforma jön létre, amire egyik oldalról festékezett szövetet, másikról egy tiszta ív papírt helyezve, enyhe nyomás hatására megkapjuk a másolatot. Először mindezt egy fadobozba helyezve végezte, de alapjaiban véve ez a ládika az első stencilgépnek tekinthető.

Fontos lépés lesz a megfelelő papír megtalálása - a célnak leginkább az úgynevezett „kite”papír felel meg, ami hosszúszálú rostokból készült, s viasszal bevont. Ezzel már átlagosan óránként 1200 példányt is készítettek, de ez a szám akár 10000 példányig is mehetett egyetlen formáról.

Gestetner 1881-ben Londonban megalapítja a Ricoh Company Cyclograph céget, de egy percig sem pihen, s találmányát folyamatosan tökéletesíti, majd 1906-ban London északi részén, Tottenhamban megalapítja a stencilgépek, festékek, hengerek és a kerekes toll gyártására specializálódott üzemét. Egyre sikeresebb lesz az eljárás, s nemzetközileg is forgalmazni kezdik a stencilgépet. Mindeközben már szó sincs az egykori fadobozról - két dobhengeren körbeforgó, alulról festékezett selyem anyagra kerül a stencilforma. Az egyenletes festékezést már oldaldörzsöléssel ellátott hengerek is segítik. A gép jellegzetessége, hogy „A Gestetner” nevet formázó tüskék helyezkednek el rajta, amik a forma befogását és rögzítését segítették - a stencilpapíron is ez a perforálás jelent meg, hogy a formát rögzíteni lehessen a dobokra.

 

Gestetner-féle másolódoboz
Az 1930-as évekre a gyár területe eléri a 11 hektárt, fénykorában pedig 6000 embert is foglalkoztatott. Külön érdekesség, hogy ekkorra nyeri el a gép azt a jellegzetes fekete kagyló formáját, amit az a Raymond Loewy formatervező álmodott meg, aki a Coca-Cola ikonikus palackját is tervezte.
Gestetner-féle másoló
A cég 1973-ban kezdi forgalmazni az első szeléndobos, hagyományos papírral működő fénymásoló gépet, és innentől szép fokozatosan kezdenek eltűnni a stencilgépek átadva helyüket a modernebb fénymásolóknak.
Mindenesetre mai szemmel nagyon izgalmas ezeket a küllemre is fantasztikus gépeket működés közben látni és kipróbálni, mintha ezzel mi magunk is tovább éltetnénk ezt a különleges örökséget! Gestetner-nyomatok most megvásárolhatók webshopunkban.

Gestetner nyomat a DelectArt Webshopon

Gestetner-nyomat